Składniki
Blaszka wymiary 35X11
▪️2 kg mięsa z kurczaka i indyka
( udka z kurczaka i indyka, golonka z indyka, udziec z indyka)
▪️300 g wątróbki drobiowej
▪️2 duże marchewki
▪️1 pietruszka
▪️0,5 selera
▪️1 cebula
▪️3 ziela angielskie
▪️2 liście laurowe
▪️2 ząbki czosnku
▪️1 sucha bułka
▪️2 jajka
▪️1 g gałki muszkatołowej
▪️12 g soli
▪️1,5 g pieprzu
▪️200 g suszonych pomidorów w oleju
Sposób przygotowania
Warzywa obieramy i kroimy na kawałki. Cebulę opalamy.
Do dużego garnka przekładamy mięso, warzywa, ziele angielskie, liście laurowe, ząbki czosnku, zalewamy wodą tak, aby zakryło warzywa i mięso.
Gotujemy na małym ogniu około 1,5 godziny, aż mięso będzie miękkie.
Ugotowane mięso i warzywa wyjmujemy z wywaru i odstawiamy do ostygnięcia.
Nie wylewamy wywaru.
Wątróbkę oczyszczamy z błonek, kroimy na kawałki i sparzamy w gorącej wodzie przez około 10 minut.
Bułkę namaczamy w wywarze.
Po ostygnięciu mięso, wątróbki i warzywa, namoczoną bułkę oraz wątróbkę mielimy na drobnym sitku (4 mm) dwa razy.
Do zmielonej masy dodajemy żółtka, doprawiamy solą, pieprzem, gałką muszkatołową do smaku, całość dokładnie mieszamy.
Odkładamy 2-3 łyżki pasztetu.
Dodajemy drobno pokrojone suszone pomidory i ponownie mieszamy.
Jeśli masa jest za sucha, dodajemy po trochu wywaru z gotowania, wyrabiamy do uzyskania odpowiedniej konsystencji.
Białka ubijamy na sztywno i delikatnie dodajemy do masy.
Foremki smarujemy tłuszczem, posypujemy bułką tartą.
Masę mięsną przekładamy do foremek do 3/4 wysokości, wyrównujemy.
Do pozostawionego pasztetu dodajemy 2-3 łyżki bułki tartej, mieszamy, aż powstanie kruszonka.
Opcjonalnie dodajemy więcej bułki tartej i posypujemy nią wierzch pasztetu.
Pieczemy w piekarniku w temperaturze 200°C około 60 minut.
Kilka porad :
Na pasztet najlepiej wybierać mięso niezbyt chude.
Często po upieczeniu pasztet opada. Jest to zależne od masy. Jeśli dodacie dużo wywaru i masa będzie rzadka, po upieczeniu pasztet opadnie, ale nie traci wtedy na smaku.
Smacznego 💛
Będzie mi miło jak zostawisz komentarz oraz zaobserwujesz na Instagramie Facebooku i TikTok.
A po skorzystaniu z mojego przepisu podzielisz się zdjęciem na Facebooku, Instagramie lub blogu cytrynowa babeczka