Pasztet drobiowy z suszonymi pomidorami i kruszonką

Pasztet drobiowy z suszonymi pomidorami i kruszonką domowy delikatny idealny na pyszne kanapki.
Prosty w przygotowaniu.

Pasztet drobiowy z suszonymi pomidorami i kruszonką przepis

Pasztet drobiowy z suszonymi pomidorami i kruszonką domowy delikatny idealny na pyszne kanapki. Prosty w przygotowaniu.

Składniki

Blaszka wymiary 35X11
▪️2 kg mięsa z kurczaka i indyka
( udka z kurczaka i indyka, golonka z indyka, udziec z indyka)
▪️300 g wątróbki drobiowej
▪️2 duże marchewki
▪️1 pietruszka
▪️0,5 selera
▪️1 cebula
▪️3 ziela angielskie
▪️2 liście laurowe
▪️2 ząbki czosnku
▪️1 sucha bułka
▪️2 jajka
▪️1 g gałki muszkatołowej
▪️12 g soli
▪️1,5 g pieprzu
▪️200 g suszonych pomidorów w oleju

Sposób przygotowania

Warzywa obieramy i kroimy na kawałki. Cebulę opalamy.
Do dużego garnka przekładamy mięso, warzywa, ziele angielskie, liście laurowe, ząbki czosnku, zalewamy wodą tak, aby zakryło warzywa i mięso.
Gotujemy na małym ogniu około 1,5 godziny, aż mięso będzie miękkie.
Ugotowane mięso i warzywa wyjmujemy z wywaru i odstawiamy do ostygnięcia.
Nie wylewamy wywaru.
Wątróbkę oczyszczamy z błonek, kroimy na kawałki i sparzamy w gorącej wodzie przez około 10 minut.
Bułkę namaczamy w wywarze.
Po ostygnięciu mięso, wątróbki i warzywa, namoczoną bułkę oraz wątróbkę mielimy na drobnym sitku (4 mm) dwa razy.
Do zmielonej masy dodajemy żółtka, doprawiamy solą, pieprzem, gałką muszkatołową do smaku, całość dokładnie mieszamy.
Odkładamy 2-3 łyżki pasztetu.
Dodajemy drobno pokrojone suszone pomidory i ponownie mieszamy.
Jeśli masa jest za sucha, dodajemy po trochu wywaru z gotowania, wyrabiamy do uzyskania odpowiedniej konsystencji.
Białka ubijamy na sztywno i delikatnie dodajemy do masy.
Foremki smarujemy tłuszczem, posypujemy bułką tartą.
Masę mięsną przekładamy do foremek do 3/4 wysokości, wyrównujemy.
Do pozostawionego pasztetu dodajemy 2-3 łyżki bułki tartej, mieszamy, aż powstanie kruszonka.
Opcjonalnie dodajemy więcej bułki tartej i posypujemy nią wierzch pasztetu.
Pieczemy w piekarniku w temperaturze 200°C około 60 minut.

Kilka porad :
Na pasztet najlepiej wybierać mięso niezbyt chude.
Często po upieczeniu pasztet opada. Jest to zależne od masy. Jeśli dodacie dużo wywaru i masa będzie rzadka, po upieczeniu pasztet opadnie, ale nie traci wtedy na smaku.

Pasztet drobiowy z suszonymi pomidorami i kruszonką
Pasztet drobiowy z suszonymi pomidorami i kruszonką przepis

Smacznego 💛

Będzie mi miło jak zostawisz komentarz oraz zaobserwujesz na  Instagramie  Facebooku i TikTok.
A po skorzystaniu z mojego przepisu  podzielisz się zdjęciem na Facebooku, Instagramie lub  blogu cytrynowa babeczka 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Scroll to Top

Używamy plików cookie, aby zapewnić najlepszą jakość korzystania z naszej witryny.Kontynuując korzystanie ze strony, zgadzasz się na użycie plików cookie. Więcej informacji

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close