Składniki
-800 g żeberek
Marynata:
-2 łyżeczki słodkiej papryki
-1 łyżeczka ostrej
-0,5 łyżeczki wędzonej papryki
-1,5 łyżeczki soli
-1 łyżeczka pieprzu
-0,5 łyżeczki imbiru
-1 łyżka miodu
-2 łyżeczki musztardy
-1 łyżeczka octu balsamicznego
-2 łyżeczki oleju
-1 łyżeczka suszonego czosnku
Dodatkowo:
-kilka gałązek świeżego rozmarynu, liście laurowe
-2 ząbki czosnku
Sposób przygotowania
Żeberka myjemy osuszamy ręcznikiem papierowym.
Z podanych składników przygotowujemy marynatę. Nacieramy dokładnie marynatą żeberka odstawiamy do lodówki na min 12 godzi.
Przed pieczeniem wyciągamy żeberka godzinę wcześniej.
Rozgrzewamy piekarnik do 130 C.
Przekładamy żeberka na dużą blaszkę wysmarowaną olejem dodajemy gałązki rozmarynu ząbki czosnku bez obierania oraz liście laurowe.
Blachę przykrywamy folią aluminiową i wstawiamy do piekarnika na 2,5 godz.
Następnie zdejmujemy folię zwiększamy temperaturę do 180 C i pieczemy jeszcze około 40 min, aż się przypieką.
Smacznego 💛
Będzie mi miło jak zostawisz komentarz oraz zaobserwujesz na Instagramie Facebooku i TikTok.
A po skorzystaniu z mojego przepisu podzielisz się zdjęciem na Facebooku, Instagramie lub blogu cytrynowa babeczka