Serniczki z jogurtu naturalnego na zimno w pucharkach

Proste lekkie serniczki z jogurtu naturalnego na zimno w pucharkach.
Ja serniczki przygotowałam w 3 pucharkach po 500 ml. Przepis jest bardzo prosty i szybki.
Składniki:
850 g jogurtu naturalnego
15 g żelatyny
200 ml mleka.
2-3 łyżki cukru pudru (opcjonalnie)
1 galaretka przezroczysta
300 g Maliny
4-5 Ciasteczek jaglanych lub owsianych
3 pucharki 500 ml lub kilka mniejszych, mały garnek, duży kubek, mikser lub blender z końcówką do ubijania.
Jogurt wyjmujemy wcześniej, żeby miał temperaturę pokojową.
Galaretkę przygotowujemy według instrukcji na opakowaniu. Odstawiamy do ostudzenia i lekkiego zgęstnienia.
Mleko podgrzewamy dodajemy żelatynę dokładnie mieszamy i odstawiamy do przestudzenia.
Jogurty miksujemy dodajemy opcjonalnie cukier puder następnie cały czas, miksując dodajemy przestudzone mleko z żelatyną.
Na dno szklaneczek kruszymy ciasteczka dajemy odrobinę jogurtu wstawiamy na chwilę do lodówki, aby delikatnie stężało. Kiedy delikatnie stężeje wylewamy masę, zostawiając około 3 -4 cm przestrzeni od góry i ponownie wstawiamy do lodówki, aby masa lekko stężała.
Na samej górze układamy maliny i zalewamy galaretką.
Przed podaniem dokładamy świeże maliny i mięte.

