Rozetki karnawałowe

Pyszne chrupiące i delikatne ciasteczka.
Robi się je szybko i prosto za pomocą specjalnej foremki o różnych kształtach z ciasta naleśnikowego.

rozetki ciasteczka

Pyszne chrupiące i delikatne ciasteczka.
Robi się je szybko i prosto za pomocą specjalnej foremki o różnych kształtach z ciasta naleśnikowego.

<-zobacz film

Składniki

-200 g mąki
-2 jajka
-200 ml mleka
-1 łyżeczka spirytusu
-szczypta soli
Dodatkowo:
-tłuszcz do smażenia
-cukier puder

Potrzebne będą :
Duża miska, duży garnek lub patelnia, ręcznik papierowy, duży talerz,
opcjonalnie termometr cukierniczy, foremki do rozetek (ja mam takie -> klik )

Sposób przygotowania

Wszystkie składniki mieszamy na gładką masę. Masa powinna być gęstsza, niż na naleśniki. Odstawiamy na około 30 min.
Rozgrzewamy tłuszcz do temperatury 180-190 C. Do rozgrzanego tłuszczu wkładamy foremkę na około minutę.
Następnie odsączamy nadmiar tłuszczu zanurzamy foremkę do połowy w cieście i od razu przekładamy do tłuszczu odklejamy od foremki smażymy około 30 sekund na złoty kolor.
Wyciągamy na ręcznik papierowy.
Osączone i ostudzone przekładamy na talerz i posypujemy cukrem pudrem

Rozetki karnawałowe
rozetki ciasteczka

Smacznego 💛

Będzie mi miło jak zostawisz komentarz oraz zaobserwujesz na  Instagramie  Facebooku i TikTok.
A po skorzystaniu z mojego przepisu  podzielisz się zdjęciem na Facebooku, Instagramie lub  blogu cytrynowa babeczka 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Scroll to Top

Używamy plików cookie, aby zapewnić najlepszą jakość korzystania z naszej witryny.Kontynuując korzystanie ze strony, zgadzasz się na użycie plików cookie. Więcej informacji

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close