Składniki
-200 g mąki
-2 jajka
-200 ml mleka
-1 łyżeczka spirytusu
-szczypta soli
Dodatkowo:
-tłuszcz do smażenia
-cukier puder
Potrzebne będą :
Duża miska, duży garnek lub patelnia, ręcznik papierowy, duży talerz,
opcjonalnie termometr cukierniczy, foremki do rozetek (ja mam takie -> klik )
Sposób przygotowania
Wszystkie składniki mieszamy na gładką masę. Masa powinna być gęstsza, niż na naleśniki. Odstawiamy na około 30 min.
Rozgrzewamy tłuszcz do temperatury 180-190 C. Do rozgrzanego tłuszczu wkładamy foremkę na około minutę.
Następnie odsączamy nadmiar tłuszczu zanurzamy foremkę do połowy w cieście i od razu przekładamy do tłuszczu odklejamy od foremki smażymy około 30 sekund na złoty kolor.
Wyciągamy na ręcznik papierowy.
Osączone i ostudzone przekładamy na talerz i posypujemy cukrem pudrem
Smacznego 💛
Będzie mi miło jak zostawisz komentarz oraz zaobserwujesz na Instagramie Facebooku i TikTok.
A po skorzystaniu z mojego przepisu podzielisz się zdjęciem na Facebooku, Instagramie lub blogu cytrynowa babeczka