Składniki
Rolada:
▪️ 5 jajek
▪️ 100 g drobnego cukru
▪️ 100 g mąki
▪️ 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
▪️ 1 łyżeczka cukru z wanilią
Nadzienie:
▪️ Około 1 kg jabłek
▪️ Cynamon
Dodatkowo:
▪️ Cukier puder
Sposób przygotowania
Obieramy jabłka, wydrążamy gniazda nasienne i kroimy w plastry.
Oddzielamy białka od żółtek.
Białka ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec, partiami wsypujemy cukier i miksujemy, aż cukier się rozpuści. Następnie dodajemy żółtka i miksujemy na niskich obrotach, aż składniki się połączą.
Wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy za pomocą szpatułki.
Dużą blachę z piekarnika wykładamy papierem, układamy plastry jabłek, opcjonalnie oprószamy je cynamonem, a następnie powoli przelewamy masę biszkoptową, wyrównując ją.
Pieczemy w 180 C około 20-25 min.
Po upieczeniu jeszcze ciepłą roladę ostrożnie odwracamy np. za pomocą deski, tak aby jabłka znalazły się na górze.
Powoli zdejmujemy papier i delikatnie zawijamy roladę od najkrótszego boku w rulon.
Zawijamy w papier i odstawiamy do wystudzenia.
Ostudzoną roladę posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego 💛
Będzie mi miło jak zostawisz komentarz oraz zaobserwujesz na Instagramie Facebooku i TikTok.
A po skorzystaniu z mojego przepisu podzielisz się zdjęciem na Facebooku, Instagramie lub blogu cytrynowa babeczka