
Placuszki z jabłkami i czekoladą
Robi się je ekspresowo, a znikają jeszcze szybciej.
Idealne na pyszne śniadanie.
Składniki
- 250 g mąki
- 300 ml mleka
- 3 łyżki miodu
- 1 jajko
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cukru z wanilią
- 20 g masła
- 1 twarde kwaśne jabłko
- 50 g czekolady gorzkiej
Dodatkowo
- Miód lub cukier puder
Potrzebne będą :
Miska, łyżka, nóż, patelnia.
Sposób przygotowania
Masło roztapiamy studzimy. Jabłka obieramy kroimy drobno. Czekoladę siekamy na drobne kawałeczki.
Do miski dodajemy jajko mleko masło oraz miód mieszamy, aż składniki się połączą następnie przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia ponownie mieszamy, aż masa będzie gładka bez grudek.
Następnie dodajemy jabłka i czekoladę ponownie mieszamy.
Rozgrzewamy patelnię z olejem i za pomocą łyżki formujemy na patelni placuszki.
Przed każdym nabraniem ciasta polecam maczać łyżkę w wodzie.
Smażymy na średnim ogniu z dwóch stron, aż się zarumienią.
Usmażone placuszki odsączamy na raczniku papierowym, a następnie posypujemy cukrem pudrem lub polewamy miodem.


Smacznego 💛
Będzie mi miło jak zostawisz komentarz oraz zaobserwujesz na Instagramie i Facebooku.
A po skorzystaniu z mojego przepisu podzielisz się zdjęciem na Facebooku, Instagramie lub blogu cytrynowa babeczka