Składniki
-kurczak około 1,8 -2 kg
Marynata:
-3 łyżki oleju
-2,5 łyżeczki soli (20 g )
-1 łyżeczka pieprzu (1,5 g)
-0,5 ostrej papryki (2 g)
-2 łyżeczki słodkiej papryki (6,5 g)
-4 ząbki czosnku
-1 łyżeczka kurkumy (4g )
-kilka małych gałązek świeżego
rozmarynu
-kilka gałązek świeżego majeranku
-oregano
-1 papryczka chili
-2 łyżeczki octu jabłkowego
Sposób przygotowania
Kurczaka myjemy osuszymy.
W dużej misce mieszamy przyprawy z olejem przeciśniętym czosnkiem i drobno pokrojoną papryczką chili.
Marynatą dokładnie nacieramy kurczaka zewnątrz i wewnątrz obkładamy świeżymi ziołami. Odstawiamy do lodówki na min 24 godz.
Kurczaka przed pieczeniem wyjmujemy godzinę przed pieczeniem z lodówki.
Nadziewamy świeżymi ziołami cebulą i czosnkiem związujemy nogi i układamy w naczyniu żaroodpornym lub blaszce do góry piersią i podlewamy wodą.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni wkładamy kurczaka pieczemy około 90-120 minut, aż ładnie się zarumieni i co 20 min polewamy kurczaka powstałym sosem.
Po upieczeniu odstawiamy kruczka na 15 minut, żeby mięso odpoczęło i dzielimy na porcję
Smacznego 💛
Będzie mi miło jak zostawisz komentarz oraz zaobserwujesz na Instagramie Facebooku i TikTok.
A po skorzystaniu z mojego przepisu podzielisz się zdjęciem na Facebooku, Instagramie lub blogu cytrynowa babeczka