Pyszny soczysty kurczak pieczony w całości z ziołami. Prosty i szybki w przygotowaniu.
Kurczak pieczony w całości z ziołami przepis:
Składniki:
Kurczak około 1,8 -2 kg
Marynata:
3 łyżki oleju
2,5 łyżeczki soli (20 g )
1 łyżeczka pieprzu (1,5 g)
0,5 ostrej papryki (2 g)
2 łyżeczki słodkiej papryki (6,5 g)
4 ząbki czosnku
1 łyżeczka kurkumy (4g )
Kilka małych gałązek świeżego rozmarynu
Kilka gałązek świeżego majeranku
Oregano
1 papryczka chili
2 łyżeczka octu jabłkowego
Potrzebne będą
Blacha lub naczynie żaroodporne, nóż, deska do krojenia, miska.
Sposób przygotowania:
Kurczaka myjemy osuszymy.
W dużej misce mieszamy przyprawy z olejem przeciśniętym czosnkiem i drobno pokrojoną papryczką chili.
Marynatą dokładnie nacieramy kurczaka zewnątrz i wewnątrz obkładamy świeżymi ziołami. Odstawiamy do lodówki na min 24 godz.
Kurczaka przed pieczeniem wyjmujemy godzinę przed pieczeniem z lodówki.
Nadziewamy świeżymi ziołami cebulą i czosnkiem związujemy nogi i układamy w naczyniu żaroodpornym lub blaszce do góry piersią i podlewamy wodą.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni wkładamy kurczaka pieczemy około 90-120 minut, aż ładnie się zarumieni i co 20 min polewamy kurczaka powstałym sosem.
Po upieczeniu odstawiamy kruczka na 15 minut, żeby mięso odpoczęło i dzielimy na porcję.



