Muszle makaronowe z ricottą szpinakiem i boczkiem

wpis powstał we współpracy z marką FORMAGIA

Muszle makaronowe faszerowane ricottą szpinakiem i boczkiem w sosie pomidorowym z mozzarellą.
Pyszne, szybkie i sycące danie idealne na obiad.

Muszle makaronowe z ricottą szpinakiem i boczkiem przepis

Muszle makaronowe faszerowane ricottą szpinakiem i boczkiem w sosie pomidorowym z mozzarellą.
Pyszne, szybkie i sycące danie idealne na obiad.

Zapraszam do obejrzenia krótkiego filmu krok po kroku na TikToku i Instagramie

Składniki

Farsz:
▪️ 250g ricotty Formagia
▪️ 300g świeżego szpinaku
▪️ 100g boczku
▪️ 150g mozzarelli
▪️ 2 ząbki czosnku
▪️ 1 cebula
▪️2 łyżki oliwy
▪️ sól i pieprz do smaku
Sos pomidorowy:
▪️500ml passaty pomidorowej
▪️ oregano i bazylia
▪️ sól i pieprz
Dodatkowo:
▪️ 1 kulka mozzarelli Formagia
▪️ około 30 dużych muszli makaronowych
▪️ opcjonalnie świeża bazylia

Sposób przygotowania

Gotujemy muszle makaronowe zgodnie z instrukcjami na opakowaniu, al dente.
Boczek kroimy w kostkę.
Cebulę i czosnek kroimy bardzo drobno.
Na patelnię dodajemy boczek i podsmażamy lekko, aż zrumieni się.
Zdejmujemy część boczku z patelni i dodajemy cebulę, smażąc aż będzie miękka, następnie dodajemy czosnek. Całość smażymy, aż się zrumieni. Dodajemy szpinak i smażymy, mieszając, aż zmięknie. Studzimy.
Przekładamy do miski, dodajemy ricottę i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Mieszamy.
Passatę pomidorową przelewamy do innej miski i doprawiamy solą, pieprzem, oregano i bazylią.
Dno naczynia żaroodpornego smarujemy oliwą, dodajemy passatę.
Muszle nadziewamy farszem i układamy na sosie.
Całość posypujemy pozostałym boczkiem i kawałkami mozzarelli.
Pieczemy około 35-40 minut w rozgrzanym do 180°C piekarniku.
Jeśli chcemy, aby się mocno nie spiekło, na początku możemy przykryć folią aluminiową.
Podajemy posypane świeżymi listkami bazylii.

Marka FORMAGIA oferuje gamę serów i przekąsek typu włoskiego  z naturalnych składników najwyższej jakości.
Do przepisu użyłam ser ricotta o kremowej konsystencję i delikatnym smak, który doskonale komponuje się z innymi składnikami nadając potrawom niepowtarzalnego charakteru .
Oraz mozzarelle w kulce, doskonale się rozpuszcza w cieple.

Muszle makaronowe z ricottą szpinakiem i boczkiem prosty przepis
Muszle makaronowe faszerowane ricottą szpinakiem i boczkiem w sosie pomidorowym z mozzarellą.

Muszle makaronowe faszerowane ricottą szpinakiem i boczkiem w sosie pomidorowym z mozzarellą.
Pyszne, szybkie i sycące danie idealne na obiad.
Muszle makaronowe z ricottą szpinakiem i boczkiem

Smacznego 💛

Będzie mi miło jak zostawisz komentarz oraz zaobserwujesz na  Instagramie  Facebooku i TikTok.
A po skorzystaniu z mojego przepisu  podzielisz się zdjęciem na Facebooku, Instagramie lub  blogu cytrynowa babeczka 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Scroll to Top

Używamy plików cookie, aby zapewnić najlepszą jakość korzystania z naszej witryny.Kontynuując korzystanie ze strony, zgadzasz się na użycie plików cookie. Więcej informacji

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close