wpis powstał we współpracy z marką FORMAGIA
Składniki
Farsz:
▪️ 250g ricotty Formagia
▪️ 300g świeżego szpinaku
▪️ 100g boczku
▪️ 150g mozzarelli
▪️ 2 ząbki czosnku
▪️ 1 cebula
▪️2 łyżki oliwy
▪️ sól i pieprz do smaku
Sos pomidorowy:
▪️500ml passaty pomidorowej
▪️ oregano i bazylia
▪️ sól i pieprz
Dodatkowo:
▪️ 1 kulka mozzarelli Formagia
▪️ około 30 dużych muszli makaronowych
▪️ opcjonalnie świeża bazylia
Sposób przygotowania
Gotujemy muszle makaronowe zgodnie z instrukcjami na opakowaniu, al dente.
Boczek kroimy w kostkę.
Cebulę i czosnek kroimy bardzo drobno.
Na patelnię dodajemy boczek i podsmażamy lekko, aż zrumieni się.
Zdejmujemy część boczku z patelni i dodajemy cebulę, smażąc aż będzie miękka, następnie dodajemy czosnek. Całość smażymy, aż się zrumieni. Dodajemy szpinak i smażymy, mieszając, aż zmięknie. Studzimy.
Przekładamy do miski, dodajemy ricottę i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Mieszamy.
Passatę pomidorową przelewamy do innej miski i doprawiamy solą, pieprzem, oregano i bazylią.
Dno naczynia żaroodpornego smarujemy oliwą, dodajemy passatę.
Muszle nadziewamy farszem i układamy na sosie.
Całość posypujemy pozostałym boczkiem i kawałkami mozzarelli.
Pieczemy około 35-40 minut w rozgrzanym do 180°C piekarniku.
Jeśli chcemy, aby się mocno nie spiekło, na początku możemy przykryć folią aluminiową.
Podajemy posypane świeżymi listkami bazylii.
Marka FORMAGIA oferuje gamę serów i przekąsek typu włoskiego z naturalnych składników najwyższej jakości.
Do przepisu użyłam ser ricotta o kremowej konsystencję i delikatnym smak, który doskonale komponuje się z innymi składnikami nadając potrawom niepowtarzalnego charakteru .
Oraz mozzarelle w kulce, doskonale się rozpuszcza w cieple.
Smacznego 💛
Będzie mi miło jak zostawisz komentarz oraz zaobserwujesz na Instagramie Facebooku i TikTok.
A po skorzystaniu z mojego przepisu podzielisz się zdjęciem na Facebooku, Instagramie lub blogu cytrynowa babeczka