Składniki
▪️1 bagietka
▪️2 kuliki mozzarelli Moja Formagia
Salsa pomidorowa:
▪️4 pomidory twarde
▪️2-3 ząbki czosnku
▪️Sok i starta skórka z 1 limonki
▪️1 łyżka oliwy z oliwek
▪️Sól, pieprz
▪️świeże zioła:kolendra bazylia natka pietruszki lub oregano
▪️Opcjonalnie papryczka chili
Dodatkowo:
▪️listki bazylii
▪️szynka prosciutto
Sposób przygotowania
Pomidory sparzamy obieramy ze skórki kroimy w małą kostkę odsączamy na sitku z nadmiar soku następnie przekładamy do miski.
Cebulę kroimy w drobną kostkę przekładamy do miski z pomidorami.
Dodajemy sok z limonki przeciśnięty przez praskę czosnek drobno posiekaną bazylię kolendrę lub bazylię doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Wstawiamy do lodówki na co najmniej 1 godzinę.
Bagietkę kroimy na ukośne kromki. Smarujemy oliwą z oliwek układamy plastry mozzareli.
Wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 C na 5-8 min.
Lub podgrzewamy na patelni.
Na grzankach układamy prosciutto salsę pomidorową i listki bazylii.
Smacznego 💛
Będzie mi miło jak zostawisz komentarz oraz zaobserwujesz na Instagramie Facebooku i TikTok.
A po skorzystaniu z mojego przepisu podzielisz się zdjęciem na Facebooku, Instagramie lub blogu cytrynowa babeczka
wpis powstał we współpracy z marką Moja Formagia