Domowy kebab z indyka pieczony w piekarniku

Domowy kebab z indyka pieczony w piekarniku pyszny  prosty w zrobieniu możemy podać na obiad i zaskoczyć gości.

Domowy kebab z indyka pieczony w piekarniku przepis:

Składniki:

Mięso z udźca indyka bez kości około 800 g (lub inne drobiowe mięso np. udka kurczaka)

Marynata:

2 łyżeczki soli

1 łyżeczka pieprzu

2 łyżeczki suszonego czosnku

3 łyżeczki papryki słodkiej

1,5 łyżeczki papryki ostrej

1 łyżeczka kurkumy

0,5 łyżeczki pieprzu cayenne

1 łyżeczka kminu rzymskiego

2 łyżeczki oregano

1 łyżeczka tymianku

1 łyżeczka ziół prowansalskich

Olej

Dodatkowo:

1 duży ziemniak


1 duża cebula

Potrzebne będą :

Patyczki od szaszłyków, miska, folia aluminiowa duża blaszka(np. z piekarnika)

Sposób przygotowania:

Udziec z indyka myjemy osuszamy kroimy na nieduże duże kawałki następnie delikatnie rozbijamy tłuczkiem na cienkie płaty.

Przyprawy wsypujemy do miski dodajemy olej i dokładnie mieszamy. Do marynaty dodajemy mięso i dokładnie nacieramy mięso. Odstawiamy na minimum 12 godzin.

Następnego dnia mięso wyjmujemy godzinę przed pieczeniem.

Ziemniaka oraz cebulę przekrajmy na pól.

Połówka ziemniaka będzie podstawą, w którą wbijamy 3-4 patyczki od szaszłyków następnie na patyczki nadziewamy równo mięso dociskając i tworząc równą wieże na sam koniec wbijamy cebulę i dociskamy.

Okrywamy folia aluminiową i ustawiamy na blaszce od piekarnika.

Pieczemy w 180 C okryty folią aluminiową 40 min następnie kolejne 30 min bez folii na 250 C.

Po upieczeniu odstawiamy na około 10 min, żeby mięso odpoczęło następnie kroimy z góry na dół ostrym nożem w cienkie plasterki.


Kilka porad :

-Dla stabilizacji możemy do piekarnika na górę włożyć kratkę z piekarnika i umieścić końcówki patyczków.
-Mięso po wymieszaniu z marynatą można od razu nabić na patyczki i zawinąć folię spożywczą tworząc rulon. Przed pieczeniem usuwamy folię.
-W połowie pieczenia możemy na blaszkę dorzucić cząstki ziemniaków zyskamy gotowy zestaw obiadowy.
-Jak zostanie nam mięso możemy zrobić np. Sałatkę z pieczonym indykiem i świeżymi warzywami

sposób przygotowania domowego kebaba
Domowy kebab pieczony w piekarniku
Domowy kebab z indyka pieczony w piekarniku

Smacznego !

Będzie mi miło jak zostawisz komentarz oraz zaobserwujesz na  Instagramie  i Facebooku.
A po skorzystaniu z mojego przepisu  podzielisz się zdjęciem na Facebooku, Instagramie lub  blogu cytrynowa babeczka 
0 komentarzy
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
Przewiń do góry

Używamy plików cookie, aby zapewnić najlepszą jakość korzystania z naszej witryny.Kontynuując korzystanie ze strony, zgadzasz się na użycie plików cookie. Więcej informacji

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close