Składniki
-Mięso z udźca indyka bez kości
około 800 g
(lub inne drobiowe mięso np. udka kurczaka)
Marynata:
-2 łyżeczki soli
-1 łyżeczka pieprzu
-2 łyżeczki suszonego czosnku
-3 łyżeczki papryki słodkiej
-1,5 łyżeczki papryki ostrej
-1 łyżeczka kurkumy
-0,5 łyżeczki pieprzu cayenne
-1 łyżeczka kminu rzymskiego
-2 łyżeczki oregano
-1 łyżeczka tymianku
-1 łyżeczka ziół prowansalskich
-Olej
Dodatkowo:
-1 duży ziemniak
-1 duża cebula
Potrzebne będą :
Patyczki od szaszłyków, miska, folia aluminiowa duża blaszka(np. z piekarnika)
Sposób przygotowania
Udziec z indyka myjemy osuszamy kroimy na nieduże kawałki następnie delikatnie rozbijamy tłuczkiem na cienkie płaty.
Przyprawy wsypujemy do miski dodajemy olej i dokładnie mieszamy. Do marynaty dodajemy mięso i dokładnie nacieramy mięso. Odstawiamy na minimum 12 godzin.
Następnego dnia mięso wyjmujemy godzinę przed pieczeniem.
Ziemniaka oraz cebulę przekrajmy na pól.
Połówka ziemniaka będzie podstawą, w którą wbijamy 3-4 patyczki od szaszłyków następnie na patyczki nadziewamy równo mięso dociskając i tworząc równą wieże na sam koniec wbijamy cebulę i dociskamy.
Okrywamy folia aluminiową i ustawiamy na blaszce od piekarnika.
Pieczemy w 180 C okryty folią aluminiową 40 min następnie kolejne 30 min bez folii na 250 C.
Po upieczeniu odstawiamy na około 10 min, żeby mięso odpoczęło następnie kroimy z góry na dół ostrym nożem w cienkie plasterki.
Kilka porad:
-Dla stabilizacji możemy do piekarnika na górę włożyć kratkę z piekarnika i umieścić końcówki patyczków.
-Mięso po wymieszaniu z marynatą można od razu nabić na patyczki i zawinąć folię spożywczą tworząc rulon. Przed pieczeniem usuwamy folię.
-W połowie pieczenia możemy na blaszkę dorzucić cząstki ziemniaków zyskamy gotowy zestaw obiadowy.
-Jak zostanie nam mięso możemy zrobić np. Sałatkę z pieczonym indykiem i świeżymi warzywami
Smacznego 💛
Będzie mi miło jak zostawisz komentarz oraz zaobserwujesz na Instagramie Facebooku i TikTok.
A po skorzystaniu z mojego przepisu podzielisz się zdjęciem na Facebooku, Instagramie lub blogu cytrynowa babeczka
Nie wiem dokładnie, ale w przepisie jest napisane, żeby mięso podzielić na nieduże duże kawałki. To specjalnie taki zestaw słów? To w końcu nieduże czy duże? 😜
Ale ogólnie przepis wygląda super, muszę wypróbować 👍😀