Domowy kebab z indyka pieczony w piekarniku pyszny prosty w zrobieniu możemy podać na obiad i zaskoczyć gości.
Domowy kebab z indyka pieczony w piekarniku przepis:
Składniki:
Mięso z udźca indyka bez kości około 800 g (lub inne drobiowe mięso np. udka kurczaka)
Marynata:
Dodatkowo:
Potrzebne będą :
Patyczki od szaszłyków, miska, folia aluminiowa duża blaszka(np. z piekarnika)
Sposób przygotowania:
Udziec z indyka myjemy osuszamy kroimy na nieduże duże kawałki następnie delikatnie rozbijamy tłuczkiem na cienkie płaty.
Przyprawy wsypujemy do miski dodajemy olej i dokładnie mieszamy. Do marynaty dodajemy mięso i dokładnie nacieramy mięso. Odstawiamy na minimum 12 godzin.
Następnego dnia mięso wyjmujemy godzinę przed pieczeniem.
Ziemniaka oraz cebulę przekrajmy na pól.
Połówka ziemniaka będzie podstawą, w którą wbijamy 3-4 patyczki od szaszłyków następnie na patyczki nadziewamy równo mięso dociskając i tworząc równą wieże na sam koniec wbijamy cebulę i dociskamy.
Okrywamy folia aluminiową i ustawiamy na blaszce od piekarnika.
Pieczemy w 180 C okryty folią aluminiową 40 min następnie kolejne 30 min bez folii na 250 C.
Po upieczeniu odstawiamy na około 10 min, żeby mięso odpoczęło następnie kroimy z góry na dół ostrym nożem w cienkie plasterki.
Kilka porad :
-Dla stabilizacji możemy do piekarnika na górę włożyć kratkę z piekarnika i umieścić końcówki patyczków.
-Mięso po wymieszaniu z marynatą można od razu nabić na patyczki i zawinąć folię spożywczą tworząc rulon. Przed pieczeniem usuwamy folię.
-W połowie pieczenia możemy na blaszkę dorzucić cząstki ziemniaków zyskamy gotowy zestaw obiadowy.
-Jak zostanie nam mięso możemy zrobić np. Sałatkę z pieczonym indykiem i świeżymi warzywami





