Cytrynowa babka z ricottą

Cytrynowa babka z ricottą Moja Formagia
Babka jest pyszna puszysta idealnie cytrynowa, a dzięki ricotcie jest wilgotna lekka i delikatna.
Bardzo szybka i prosta w wykonaniu. Idealna nie tylko na Święta Wielkanocne.

Cytrynowa babka z ricottą przepis

Cytrynowa babka z ricottą Moja Formagia
Babka jest pyszna puszysta idealnie cytrynowa, a dzięki ricotcie jest wilgotna lekka i delikatna.
Bardzo szybka i prosta w wykonaniu.
Idealna nie tylko na Święta Wielkanocne.

<-zobacz film

Składniki

Forma do babki 23 x 23cm
-300 g mąki pszennej
-200 g miękkiego masła
-250 g ricotty Moja Formagia
-4 jajka
-120 g cukru drobnego
-1 łyżeczki cukru z wanilią
-1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
-szczypta soli
-sok i skórka otarta z 1 cytryny

Sposób przygotowania

Formę na babkę smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą.
Do jednej miski przesiewamy mąkę oraz proszek do pieczenia i szczyptę soli mieszamy.
W oddzielnej misce ucieramy masło następnie dodajemy partiami cukier i cukier waniliowy miksujemy, aż będzie puszysta jasna masa.
Następnie dodajemy po jednym jajku cały czas dokładnie, mieszając.
Następnie dodajemy partiami ricottę cały czas, ucierając.
Następnie dodajemy startą skórkę z cytryny i sok.
Mieszamy tylko do połączenia się składników.
(masa może się trochę rozwarstwiać, ale to nic złego)
Przesypujemy mąkę mieszamy tylko do momentu połączenia się składników.
Wlewamy do formy pieczemy około 40-50 min 180 C.
Po upieczeniu zostawiamy w formie na około 20 min potem delikatnie wyjmujemy i układamy na kratce do studzenia.
Ostudzoną babkę polewamy lukrem lub posypujemy cukrem pudrem.

Cytrynowa babka z ricottą pyszna i prosta
Cytrynowa babka z ricottą idealna na Wielkanoc

Smacznego 💛

Będzie mi miło jak zostawisz komentarz oraz zaobserwujesz na  Instagramie  i Facebooku.
A po skorzystaniu z mojego przepisu  podzielisz się zdjęciem na Facebooku, Instagramie lub  blogu cytrynowa babeczka 

wpis powstał we współpracy z marką Moja Formagia

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Scroll to Top

Używamy plików cookie, aby zapewnić najlepszą jakość korzystania z naszej witryny.Kontynuując korzystanie ze strony, zgadzasz się na użycie plików cookie. Więcej informacji

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close