
Składniki
Forma do babki 23 x 23cm
-300 g mąki pszennej
-200 g miękkiego masła
-250 g ricotty Moja Formagia
-4 jajka
-120 g cukru drobnego
-1 łyżeczki cukru z wanilią
-1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
-szczypta soli
-sok i skórka otarta z 1 cytryny
Sposób przygotowania
Formę na babkę smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą.
Do jednej miski przesiewamy mąkę oraz proszek do pieczenia i szczyptę soli mieszamy.
W oddzielnej misce ucieramy masło następnie dodajemy partiami cukier i cukier waniliowy miksujemy, aż będzie puszysta jasna masa.
Następnie dodajemy po jednym jajku cały czas dokładnie, mieszając.
Następnie dodajemy partiami ricottę cały czas, ucierając.
Następnie dodajemy startą skórkę z cytryny i sok.
Mieszamy tylko do połączenia się składników.
(masa może się trochę rozwarstwiać, ale to nic złego)
Przesypujemy mąkę mieszamy tylko do momentu połączenia się składników.
Wlewamy do formy pieczemy około 40-50 min 180 C.
Po upieczeniu zostawiamy w formie na około 20 min potem delikatnie wyjmujemy i układamy na kratce do studzenia.
Ostudzoną babkę polewamy lukrem lub posypujemy cukrem pudrem.


Smacznego 💛
Będzie mi miło jak zostawisz komentarz oraz zaobserwujesz na Instagramie i Facebooku.
A po skorzystaniu z mojego przepisu podzielisz się zdjęciem na Facebooku, Instagramie lub blogu cytrynowa babeczka
wpis powstał we współpracy z marką Moja Formagia