Składniki
-1 filet z łososia około 600 g
(lub dowolna ulubiona ryba np. polędwiczka
lub filet z dorsza, filet z pstrąga)
-sól, pieprz
-oliwa
Kruszonka
-40 g masła
-50 g bułka tarta
-20 g pestki dyni
-10 g słonecznika
-skórka z połowy cytryny
-1 ząbek czosnku
-0,5 papryczki chili
-15 g parmezan
-sok z cytryny
Sposób przygotowania
Rybę delikatnie polewamy odrobiną oliwy i przyprawiamy z każdej strony solą pieprzem. Przekładamy na blaszkę z papierem do pieczenia.
Masło roztapiamy.
Czosnek oraz papryczkę chili drobno siekamy, a parmezan ścieramy na tarce z drobnymi oczkami. Wszystko razem łączymy w misce dodajemy roztopione masło, sól i pieprz oraz odrobinę soku z cytryny.
Kruszonkę równomiernie rozprowadzamy na filecie delikatnie dociskając. Na wierzchu układamy małe kawałeczki masła.
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 190 C na ok. 12-15 min jeśli ryba jest cienka grubsza ryba będzie piekła się około 20 min. Najlepiej obserwować.
Polędwiczka z dorsza.
Filet z łososia.
Smacznego 💛
Będzie mi miło jak zostawisz komentarz oraz zaobserwujesz na Instagramie Facebooku i TikTok.
A po skorzystaniu z mojego przepisu podzielisz się zdjęciem na Facebooku, Instagramie lub blogu cytrynowa babeczka
Co z tą skórką z cytryny? Pozdrawiam