Tarta serowa ze szparagami i szynką szwarcwaldzką

Tarta serowa ze szparagami i szynką szwarcwaldzką to doskonała propozycja na letni obiad lub kolację.
Wspaniale smakuje również na zimno

Tarta serowa ze szparagami i szynką szwarcwaldzką

Składniki

Tarta:
-200 g mąki pszennej
-100 g masła
-1 jajko
-szczypta soli
Farsz:
-80 g sera gorgonzola
-250 g sera ricotta
-30 g sera parmezan
-2 łyżki śmietany 18 %
-250 g szparagów
-pomidorki koktajlowe
-1 mała cebula czerwona
-szynka szwarcwaldzka

Potrzebne będą :
Forma do tarty , fasola do obciążenia tarty, wałek.

Sposób przygotowania

Na początku zagniatamy ciasto na tarte.
Przesiewamy mąkę na stolnicę dodajemy szczyptę soli. Składniki siekamy nożem kiedy masło będzie rozdrobnione  wbijamy na środek jajko i szybko zagniatamy  ciasto.
Gdy ciasto jest gotowe robimy kulkę zawijamy w folie i wkładamy do lodówki na 60 min.
Po godzinie smarujemy formę delikatnie masłem posypujemy bułką tartą i wykładamy ciastem nakłuwamy spód widelcem i wkładamy na chwilę do zamrażarki.
Nagrzewamy piekarnik do 180 C grzanie góra dół kiedy piekarnik się rozgrzeje ciasto wkładamy na 15 minut do piekarnika .
Ciasto można przykryć folią i obciążyć fasolkami zapewni to równy spód.
Kiedy piecze się spód myjemy szparagi odłamujemy zdrętwiałe końcówki.
W wysokim garnku zagotowujemy wodę wkładamy szparagi gotujemy około 5 min następnie je blanszujemy i osuszamy.
Pomidorki myjemy kroimy na pól cebulę obieramy kroimy w piórka.
Ricottę przekładamy do miseczki dodajemy starty Parmezan doprawiamy solą i pieprzem.
Na podpieczony spód wykładamy serową masę układamy szparagi pomidorki i cebulkę posypujemy pokruszonym serem gorgonzola.
Wstawiamy do piekarnika na 20 min temp. 180 C grzanie góra dół. Po upieczeniu układamy szynkę szwarcwaldzką oraz rukole.
Dekorujemy listami bazylii lub rukolą.

Tarta serowa ze szparagami i szynką szwarcwaldzką
przepis na Tarta serowa ze szparagami i szynką szwarcwaldzką

Smacznego 💛

Będzie mi miło jak zostawisz komentarz oraz zaobserwujesz na  Instagramie  Facebooku i TikTok.
A po skorzystaniu z mojego przepisu  podzielisz się zdjęciem na Facebooku, Instagramie lub  blogu cytrynowa babeczka 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Scroll to Top

Używamy plików cookie, aby zapewnić najlepszą jakość korzystania z naszej witryny.Kontynuując korzystanie ze strony, zgadzasz się na użycie plików cookie. Więcej informacji

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close