Pierogi ruskie

Najlepsze tradycyjne domowe pierogi ruskie. Są pyszne, a przygotowanie jest bardzo proste.

Pierogi ruskie przepis:

Składniki:

Ciasto na pierogi:

Ciasto na pierogi <- (przepis po kliknięciu )

Farsz

400 g sera białego pól tłustego lub tłustego

400 g ziemniaków

1 cebula

Sól, pieprz

Dodatkowo :

Boczek

Cebulka olej

Potrzebne będą

Do przygotowania farszu: nóż, miska, praska, patelnia

Dodatkowo : łyżka cedzakowa, garnek.

Sposób przygotowania:

Farsz:

Ziemniaki myjemy obieramy następnie solimy i gotujemy do miękkości. Ugotowane ciepłe ziemniaki przeciskamy przez praskę zostawiamy do ostudzenia.

Cebulę obieramy kroimy w drobną kostkę smażymy na rozgrzanym oleju na złocisty kolor.

Do miski z ostudzonymi ziemniakami dodajemy pokruszony ser oraz podsmażoną cebulkę doprawiamy solą i pieprzem. Wszystko razem dokładnie mieszamy.

Ciasto na pierogi:

Przygotowujemy ciasto na pierogi według tego przepisu -> ciasto na pierogi.

Gotowe ciasto dzielimy na mniejsze kawałki rozwałkowujemy na cienkie placki wycinamy kółka.

Na każde kółko na środek kładziemy około łyżeczki farszu składamy na pół i zlepiamy boki i tak, aż do wyczerpania składników.

W garnku gotujemy wodę z kilkoma kroplami oleju i solą. Kiedy woda zacznie wrzeć wrzucamy partiami pierogi jak woda zacznie ponownie się gotować zmniejszamy ogień i gotujemy około 3-4 min od wypłynięcia.

Wyjmujemy na talerz za pomocą łyżki cedzakowej i dokładnie odcedzamy z wody.

Smacznego !

Będzie mi miło jak zostawisz komentarz oraz zaobserwujesz na  Instagramie  i Facebooku.
A po skorzystaniu z mojego przepisu  podzielisz się zdjęciem na Facebooku, Instagramie lub  blogu cytrynowa babeczka 

1 Komentarz
Najstarszy
Najnowszy Najczęściej głosowane
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze

[…] Pierogi ruskie […]

Przewiń do góry

Używamy plików cookie, aby zapewnić najlepszą jakość korzystania z naszej witryny.Kontynuując korzystanie ze strony, zgadzasz się na użycie plików cookie. Więcej informacji

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close