Zapraszam do obejrzenia krótkiego filmu krok po kroku na TikToku i Instagramie
Składniki
500 g prawdziwego miodu
(ja używam gryczanego)
350 g cukru
250 g masła
1 kg mąki pszennej
3 jajka
3 łyżeczki sody
120 ml mleka
Duża szczypta soli
50 g przyprawy do piernika lub dwa opakowania dobrej przyprawy do piernika
Sposób przygotowania
Masło miód i cukier podgrzewamy w garnku na wolnym ogniu często mieszając, aż do całkowitego rozpuszczania się składników.Studzimy.
Do miski przesiewamy mąkę dodajemy przyprawę do piernika mieszamy następnie dodajemy przestudzoną masę sól jajka oraz rozpuszczoną w mleku sodę.
Masę dokładnie wyrabiamy i przekładamy do szklanego lub kamiennego naczynia nakrywamy folią spożywczą i ściereczką.
Odstawiamy w chłodne miejsce do leżakowania na 4-6 tygodni np. do lodówki.
Kilka porad :
*Ciasto będzie miało luźną konsystencję, ale po pewnym czasie zgęstnieje i zrobi się twardsze.
*Można od razu do ciasta dodać bakalie np. orzechy włoskie, migdały, suszone śliwki, rodzynki.
*Blaty piernikowe, wypiekam tydzień przed świętami następnie przekładam powidłami, żeby zdążyły zmięknąć, a kilka dni przed światami dzielę na trzy części polewam polewą i ozdabiam.
Smacznego 💛
Będzie mi miło jak zostawisz komentarz oraz zaobserwujesz na Instagramie Facebooku i TikTok.
A po skorzystaniu z mojego przepisu podzielisz się zdjęciem na Facebooku, Instagramie lub blogu cytrynowa babeczka