Kapusta wigilijna z grzybami

Kapusta wigilijna z grzybami to u mnie obowiązkowe danie na wigilię.
Tradycyjny uniwersalny i prosty przepis.
Taką kapustę można również wykorzystać jako farsz do pierogów pasztecików czy krokietów.

Kapusta wigilijna z grzybami

Składniki

-800 g kapusty kiszonej
-80 g suszonych grzybów np. borowików
-1 mała marchewka
-1 cebula
-3 liście laurowe
-2 ziela angielskie
-3 ziarenka pieprzu
-2 kulki jałowca
-sól, pieprz
-olej

Sposób przygotowania

Suszone borowiki płuczemy zalewamy wodą moczymy kilka godzin a najlepiej przez cała noc. Następnie gotujemy około 20 – 30 min.
Grzyby odsączamy zostawiając płyn następnie kroimy w kawałki.
Kapustę kiszoną odciskamy jak jest mocno kwaśna płuczemy wodą następnie kroimy.
Cebulę drobno kroimy podsmażamy na oleju na rumiano.
Marchewkę obieramy ścieramy na tarce o grubych oczkach
Wszystko przekładamy do garnka dodajemy ziele angielskie liście laurowe jałowiec zalewamy jedną szklanką wywaru z grzybów oraz dwoma szklankami wody mieszamy i dusimy na małym ogniu około godziny, aż kapusta zmięknie co jakiś czas mieszając

Smacznego 💛

Będzie mi miło jak zostawisz komentarz oraz zaobserwujesz na  Instagramie  Facebooku i TikTok.
A po skorzystaniu z mojego przepisu  podzielisz się zdjęciem na Facebooku, Instagramie lub  blogu cytrynowa babeczka 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Scroll to Top

Używamy plików cookie, aby zapewnić najlepszą jakość korzystania z naszej witryny.Kontynuując korzystanie ze strony, zgadzasz się na użycie plików cookie. Więcej informacji

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close