Składniki
-800 g kapusty kiszonej
-80 g suszonych grzybów np. borowików
-1 mała marchewka
-1 cebula
-3 liście laurowe
-2 ziela angielskie
-3 ziarenka pieprzu
-2 kulki jałowca
-sól, pieprz
-olej
Sposób przygotowania
Suszone borowiki płuczemy zalewamy wodą moczymy kilka godzin a najlepiej przez cała noc. Następnie gotujemy około 20 – 30 min.
Grzyby odsączamy zostawiając płyn następnie kroimy w kawałki.
Kapustę kiszoną odciskamy jak jest mocno kwaśna płuczemy wodą następnie kroimy.
Cebulę drobno kroimy podsmażamy na oleju na rumiano.
Marchewkę obieramy ścieramy na tarce o grubych oczkach
Wszystko przekładamy do garnka dodajemy ziele angielskie liście laurowe jałowiec zalewamy jedną szklanką wywaru z grzybów oraz dwoma szklankami wody mieszamy i dusimy na małym ogniu około godziny, aż kapusta zmięknie co jakiś czas mieszając
Smacznego 💛
Będzie mi miło jak zostawisz komentarz oraz zaobserwujesz na Instagramie Facebooku i TikTok.
A po skorzystaniu z mojego przepisu podzielisz się zdjęciem na Facebooku, Instagramie lub blogu cytrynowa babeczka