Jagodowa chmurka

Jagodowa chmurka to jedno z najlepszych ciast.
Pyszny kruchy spód owoce z galaretką śmietankowo serowa masa oraz chrupiąca słodka beza czy może być coś pyszniejszego ?

Jagodowa chmurka przepis na ciasto

Jagodowa chmurka to jedno z najlepszych ciast.
Pyszny kruchy spód owoce z galaretką śmietankowo serowa masa oraz chrupiąca słodka beza czy może być coś pyszniejszego ?

Składniki

Ciasto kruche:
-3 żółtka
-100 g masła
-150 g mąki pszennej
-20 g cukru pudru
-1 łyżeczka proszku do pieczenia
-1 łyżeczka cukru z wanilią
Masa owocowa :
-3 szt. galaretki jagodowej
(może być również owoce leśne )
-500 g jagód
(mogą być zarówno świeże jak i mrożone )
-750 ml wody
Krem :
-500 ml śmietany 36 %
-250 g serka mascarpone
-3 łyżki cukru pudru
-1 laska wanilii
Beza :
-3 białka
-200 g cukru
-2 łyżeczki maki ziemniaczanej
-50 g płatków migdałowych

Potrzebne będą
2 blaszki o wymiarach 24 cm x 24 cm,mikser, miska, wałek, papier do pieczenia.

Sposób przygotowania

Ciasto kruche.
Zagniatamy szybko ciasto musi być jednolite i gładkie. Gdy ciasto jest gotowe robimy kulkę zawijamy w folie i wkładamy do lodówki na 50 min.
Ciasto można zrobić zarówno ręcznie, jak i za pomocą miksera.
Schłodzone ciasto rozwałkujemy następnie przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia, nakłuwamy widelcem.
Pieczemy w temperaturze 190-200 C przez około 14-18 minut do o ze złocenia i wypieczenia ciasta. Następnie studzimy.

Masa owocowa.
Rozpuszczamy galaretki we wrzącej wodzie. Jak dodajemy mrożone owoce to galaretki mieszamy od razu z owocami jak świeże to studzimy galaretki i dodajemy owoce następnie odstawiamy do delikatnego zgęstnienia.
Tężejąca galaretkę wykładamy na kruchy spód i odstawiamy do lodówki.

przygotowywanie masy owocowej do malinowej chmurki

Krem

Schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno pod koniec ubijania dodajemy cukier puder następnie cały czas mieszając dodajemy partiami serek mascarpone
Beza
Białka ubijamy na sztywną pianę stopniowo po trochu dodajemy cukier. Pod koniec ubijania dodajemy mąkę ziemniaczaną.
Masę przekładamy na sam spód blaszki wyłożonej papierem do pieczenia wielkości takiej jak spód ciasta kruchego posypujemy płatkami migdałowymi.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 140 C przez ok godz.
Ciasto schłodzić w lodówce najlepiej całą noc.

Kilka porad:
– Składniki do ciasta kruchego, jak i do masy powinny być schłodzone.
– Jeśli blaszka nie ma odpinanych boków można blaszkę odwrócić do góry dnem wyłożyć papierem do pieczenia i rozsmarować masę bezową.
– Jeśli nie mamy dwóch takich samych blaszek możemy po upieczeniu ciasta kruchego upiec bezę, a następnie przekładać masami.
-Masę możemy usztywnić dodając na koniec rozpuszczoną 1 łyżkę żelatyny w 2-3 łyżkach wrzątku

ciasto malinowa chmurka
Jagodowa chmurka przepis na ciasto

Smacznego 💛

Będzie mi miło jak zostawisz komentarz oraz zaobserwujesz na  Instagramie  Facebooku i TikTok.
A po skorzystaniu z mojego przepisu  podzielisz się zdjęciem na Facebooku, Instagramie lub  blogu cytrynowa babeczka 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Scroll to Top

Używamy plików cookie, aby zapewnić najlepszą jakość korzystania z naszej witryny.Kontynuując korzystanie ze strony, zgadzasz się na użycie plików cookie. Więcej informacji

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close