Składniki
-1 główka kapusty białej lub włoskiej
Nadzienie:
-150 g ryżu białego
-300 ml wody
-1 mała cebula
-800 g mielonego mięsa
(np. z łopatki )
-sól, pieprz
Dodatkowo:
-4 ziela angielskie
-2 liście laurowe
-koperek
-natka pietruszki
Sos pomidorowy:
-wywar z gołąbków
-100 g przecieru pomidorowego
-sól pieprz
Sposób przygotowania
W dużym garnku zagotowujemy wodę. Kapustę płuczemy wycinamy głąb.
Jeśli używamy białej kapusty wrzucamy całą kapustę do garnka z wrzącą wodą i powoli zdejmujemy miękkie liście osuszamy i studzimy.
Natomiast jeśli używamy włoskiej kapusty możemy od razu delikatnie zdjąć liście i partiami wrzucać na gorąca wodę, obgotować wyjąć i zblanszować następnie osuszyć i ostudzić.
W każdym liściu usuwamy delikatnie nerw liściowy.
Nadzienie:
Cebulę drobno kroimy w kostkę podsmażamy na oleju na rumiano.
Suchy ryż przekładamy do garnka zalewamy wodą gotujemy na pół miękko studzimy.
Mięso przekładamy do miski dodajemy podsmażoną cebulę ryż doprawiamy solą pieprzem i mieszamy, aż wszystkie składniki się połączą.
Na środek każdego liścia układamy nadzienie. Zwijamy boki i zawijamy ciasno w ruloniki.
Na dno dużego garnka dodajemy kilka pozostałych obgotowanych liści z kapusty i na nich ciasno obok siebie łączeniem do dołu układamy gołąbki. Zalewamy wodą dodajemy liść laurowy ziele angielskie. Gotujemy około 1 godz. aż będą miękkie pod koniec dodajemy natkę pietruszki i koperek.
Ugotowane gołąbki wyjmujemy na talerz, a z pozostałego wywaru przygotowujemy sos.
Sos pomidorowy:
Wywar z gołąbków przecedzamy do garnka podgrzewamy wlewamy przecier pomidorowy doprawiamy do smaku i zagotowujemy.
Smacznego 💛
Będzie mi miło jak zostawisz komentarz oraz zaobserwujesz na Instagramie Facebooku i TikTok.
A po skorzystaniu z mojego przepisu podzielisz się zdjęciem na Facebooku, Instagramie lub blogu cytrynowa babeczka